martes, febrero 13

SIEMPRE NOS QUEDARÁ EL PATALEO

Bueno, acabo de analizar la propuesta del sr. Tarragó para la reparación de la Anglada de la Pared del Aereo. Me parece una tomadura de pelo y un desprecio absoluto para los escaladores y la vía.
Después de leer lo que el personal opina, en los foros de FEEC y Caranorte que son los únicos que han recogido el tema, solo puedo pensar que la oferta de escuchar ideas, por parte de Tarragó, es la de un sordo que no quiere oir.
Me doy cuenta de que si hay algún tipo de negociación para establecer cómo ha de ser el reequipamiento, será muy dura. Las soluciones y tipos de material propuestas por los foreros están alejadísimas de las de Tarragó.
Igualmente, David habla de colaboración de los aperturistas y aprobación de la FEEC.
Como soy un descreido me gustaría verlo por escrito, sobretodo lo de la FEEC. Aunque estos últimos –el comité de reequipamientos- no tienen ninguna autoridad sobre estas cosas, por lo tanto ya pueden darle cobertura que como no hay ninguna ley que los ampare, no tienen nada más que la facultad de opinar, como cualquier hijo de vecino.
Es más, creo que la FEEC debería permanecer neutral en este asunto, puesto que probablemente tenga asociados que piensan de distinta forma.

Veo con satisfacción que ya ha nacido una iniciativa alternativa de reparación. Esperemos que este grupo sea serio y demuestre su savoir faire.
De mi parte tendrán todo el apoyo (tengo un montón de chapas de buril por estrenar) que yo les pueda dar.

10 comentarios:

flx dijo...

Sin criterio para poder opinar por no tener lo que hace falta para meterse en semejante berenjenal, sólo puedo hablar en base a lo leido y escuchado. Ni que decir tiene que si ahora no está a gusto de todos, se haga lo que se haga, después tampoco lo estará, aunque a estas alturas la vía parece que ya está sentenciada a un cambio...el que sea.
La propuesta de Tarragó barre para su campo de una manera descarada. La propuesta alternativa de Tranki podría ser un punto de equilibrio, creo que sin satisfacer al 100% a nadie de los extremos, pero posiblemente con el mayor % global.
De todas manera, y como bien apunta Mohawk, antes de actuar, debería estar todo perfectamente aclarado.
El gran problema de todo esto es quien actua de juez.

Algún buril tengo yo también por casa que humildemente ofrezco para la obra.

PGB dijo...

Tot i la meva inexperiencia en l'escalada d'aventura, tinc (o crec que tinc) prou cervell per pensar que el que vol fer el Tarrago esta malament.

Senzillament ho trobo un crim!
Per anar a fer vies equipades a l'Aeri (o a qualsevol altre lloc) no cal re-equipar autentiques peçes de museu de la historia de l'escalada. Ja hi ha vies ben equipades per enfilar-se per parets tan alucinants com la de l'Aeri.

Se que si vull anar a fer la Easy Rider em trobare una via "facil" on patire pq hi ha pocs seguros, pero els seguros son bolts i les reunions estan be.
Se que si vull anar a fer la Anglada-Cerda, arribare a dalt amb els pantalons marrons (si es que no em baixo a la 1ra R) del cangueli i de la cutresa del que hi ha, pero collons... son dues vies diferents. No les hem de posar totes al mateix sac, no?

Endavant amb la alternativa de restauracio del Tranki! Si puc col.laborar per poca cosa que sigui ho fare.

Donn, a la 3ra trobada blogger no fallis :P

Anónimo dijo...

Ei Companys.

Lluny del talibanisme i del radicalisme, el que vull és presentar una CONTRAPROPOSTA, de cara a obrir un procés de DIALEG i CONSENS amb l'objecte de:

1) Validar que la intenció del reequipament sigui la de restaurar la via i no modificar-la

2) Decidir COM ha de ser aquesta restauració, els materials, els emplaçaments

Compto que aquesta decisió es faci a partir de:

0) Designar un comitè configurat per: Aperturistes, reequipadors, gent que hagi escalat la via i aquelles persones que amb raó de coneixement de la mateixa ( escaladors de l'època i escaladors habituals de la zona i de la paret), puguin opinar sobre l'estat en què ha de quedar.

1)Inventari exahustiu del material emplaçat i de les dificultats ACTUALS. Aquest inventari l'han de fer ambdues parts, escalant o havent escalat la via sense el reequipament i per sota, de cara a evaluar la via, les dificultats i la resistència dels anclatges actuals, sota una òptica realista, no sotra la òptica de un estat de coneixement de la via assoit per comentaris externs.

2) Debat, raonament sobre la intenció del canvi, conclusions i acceptació de la necessitat del mateix.

3)Proposta detallada de COM es substituirà cadscun d'aquests anclatges i quins canvis comporta això en el compromís de CADA pas i llarg, de cara a evaluar quin és l'impacte en la via. Debat i consens sobre el mateix.


4)Restauració definitiva, amb ressenya i detall de cada ancllatge, de cara a que en propers casos, la via quedi com es va decidir o qualsevol variació es faci amb un procediment semblant de consens.

La resta són actuacions unilaterals, no consensuades, que l'únic al que porten són a altres actes unilaterals i no consensuats.

Com podeu compendre un canvi com aquest no es pot fer de manera personal, anunciant-ho a un fòrum i emprenent l'acció dient ( sense demostrar res), que t'han donat el permís els aperturistes ( confón el nom i a més el darrer permís que en coneixem li va donar el PACA per rebentar la Area reservada, segons alega), la FEEC ( no aporta cap document ni proposta aprovada, i que segons ell el reequipament no implica cap canvi.

Busco gent per respaldar aquest procés i si fos necessari per col.laborar activament en la restauració. Entenc que un procés com aquest no ha de comportar cap polèmica, cap conflicte i que aquells qui opinem de manera dioferent a la del sr Tarragó tenim tant dret com ell, com a escaladors, a poder decidir com s'han de fer els reequipaments.

L'escalada no compta amb unes regulacions escrites ( per bé o per malament), i els conflictes d'interessos no poden ser decidits seguin una norma aprovada per llei que derivi de una proposta aprovada democràticament pel col.lectiu. Donada aquesta falta de estructura legal, executiva i judicial ( la Fecc npo té atribucions per a exercir com a tal), crec que l'aproximació més propera a un procés de decisió més consensuada és la que proposo, tal i com s'ha fet a llocs com el Naranjo.

Prego una resposta al sr Tarragó de cara a engegar aquest procés i que paralitzi de moment el reequipament fins que es decideixi com s'ha de fer.

Dir-vos que personalment he fet la Anglada Cerdà unes cinc vegades més un sèrie de intents parcials a llargs concrets. Mai m'ha petat res, ni he arrencat cap clau o buril...potser es tracta de saber escalar? Dir que ha petat un plom al mirall, o que t'hi pots fer mal no implica que estigui legitimat el seu cosiment a base de parabolts...en l'Anglada és el mateix...igualment dir que no has arrencat res no implica que SI que sigui segura.

En david parla del "llarg d'artifi" quan la via s'escala a pedals excepte el ll3(part), LL4 ( sencer), alguna cordada fa en lliure8è i la majoria el 9è si la fan per la original...¿No coneix la via?. Ja sé que és un detall, però l'anomena Anglada Guillamon ( imagineu que algu vé a proposar una reconstrucció-no restauració- de Taull i l'anomena La Seu d'Urgell o Durro, i que proposa canviar els arcs gòtics per estructures de metall i sika...).

Igualment dir-vos que entre el 1996 i 1999 vam fer intents seriosos d'alliberra-la, quedant un llarg ( el central), per allliberar, tant per la roca com per les assegurances. La resta estàn encadenats al rotpunkt, excepte el 7è, fet en toprope per les presses però fet onsight per joanfra farreres i no tornat a provar.

En referència als CLAUS, es poden restaurar, encara que posar claus nous8 especialment a la primera tirada, és una operació delicada donat que hi ha roca crostosa i el resultat final pot ser un desastre. Deixar-ho net pot ser un desastre pitjor donat que en poques repeticions hi hauria forats impossibles de pitonar. Caldria deixar-ho amb claus de via, tal i com estava originalment.

Finalment crec que el promer que cal acceptar és que l'Anglada cerdà és una via de ARTIFICIAL de cert compromís i dificultat, i que ha de quedar com a tal...si es vol apurraq ue es faci sense modificar-ne l'estat i compromís...la solució de les anelles li treu molt de compromís i incita a la retirada o als intents a discrecció...igualment amb un o dos pèndols et situes a la DIRECTA DE L?AMISTAT on hi ha un bon sistema de rappels.

L'aeri, en aquesta part no és una paret esportiva i ha de quedar com a tal.

Finalment dir-vos que adoro l'escalada ( esportiva i artificial), repudio els talibans, i abogo per obrir ( no reequipar o trepitjar), com vulguis i on vulguis ( amb parabolts i sense parabolts), les parets són de tots i l'estil és un reflexe personal que pots posar on vulguis mentre no trepitgis vies dels altres.

El cas de l'Anglada cerdà, però, trenca qualsevol idea de respecte i de llibertat per homogeneïtzar-ho toit a una visió absolutament personal que pot dur a conflictes molt pitjors...cal aprendre a conviure, no a tancar-se en castells o resertves.

Esperopq ue el tema trascendeixi i la cosa arribi a bon port.

Oriol


Oriol

Anónimo dijo...

Nota final: per si algú creia que he comès un error...la esglesia de taüll no té arcs gòtics, igual que la Anglada no és una via en lliure...( al contrari que alega en DAvid T.)

Anónimo dijo...

joooooooooo :'''( fa una hora he posat un comentari llarguíssisssisssim i no ha sortit!!!
crec que ha estat pq estava posada l'opció blogger en comptes d'altres :(
donn.. si la tens per alli flotant, posa'l que ja que m'escaquejo de coses de la feina, avui, que es noti.

Anónimo dijo...

he enviat un email a Tarragó, estem a l'espera que ens respongui.

De cara a aturar el procés sense debat agrairé posts al fòrum de la Feec i Carnorte ( dupliqueu-vos), recolzant allò que cregueu correcte ( es tracta de fer soroll no de uqe em dongueu la raó is no ho veieu correcte...)...

Adjunto el mail al david perquè ho valoreu:



David,

El motiu de aquest email és posar-te al corrent de les opinions que hem anat recollint de cara a poder posar-nos d'acord en com s'ha de requipar la Anglada Cerdà de l'Aeri segons la nostra opinió.

Personalment dir-te que aquesta via l'he provat cinc vegades, escalat al complert tres i tres intents singulars per encadenar només els llargs 1 i 2.


En referència a la teva proposta de reequipament d'aquesta via , estem mirant de realitzar una proposta alternativa de RESTAURACIÓ de la mateixa, amb l'objecte de que si bé hi hagi una renovació completa dels anclatges que s'han deteriorat amb els 47 anys de ús de la via, la renovació dels mateixos permeti 47 anys més de possibles ascencions, però seguint les mateixes característiques en quant a compromís i tècniques emprades pels primers ascencionistes.

Si bé aprovem la renovació de vies que no s'escalen o no es poden escalar per rotura de anclatges, en el cas de la Anglada hi ha diversos punts a tenir en compte a l'hora de optar més per uns RESTAURACIÓ que per un reequipament:

1) el 1960 ja s'usaven burins i xapes, i lús de rivets i xapes manufacturades va configurar una via amb un grau de complexitat i exposició que ha implicat que la seva dificultat sigui superior a vies obertes en la mateixa època.

2) La tècnica amb la qual s'ha escalat aquesta via ha estat sempre l'artificial. els graus en lliure que hi ha a les ressenyes són curtes sortides en lliure que sovint ni es fan, de manera que és una via que actualment es fa en un 80% en artificial, del qual hi ha un 60% equipat i un importantíssim 40% a completar i reforçar, fins a A2...Actualment ( i ja des de fa molt de temps), les burilades no són simplea Ae sinóq ue impliquen un grau de exposició i delicadesa que es pot considerar molt superior a A1e. reequipant amb bolts la sisena tirada quedaria de A1e quan actualment ( i originalment )implicava treballar amnb dificultats molt superiors, comparables a ristres de ploms bons sense expansions bones enmig...

3) Aquesta via ha estat temptada i apurada en un 90% en lliure sense col.locar ni una sola expansió, entenent que l´´us de les mateixes amb l'objecte exclussiu de apurar-la estaria menyspreant la dificultat de la via i les posteriors ascencions que es realitzessin en artificial, per part d'escaladors sense el nivell en lliure que busquen iniciar-se en vies de paret amb artificials de mitjana dificultat. El ll2 tot i apurable comptava amb una secció molt dura en el tram de Ae on vam preferir usar una corda amb anelles ( daysy chain gegant) tal i com haviem vist que es feia en algunes vies que s'apuraven a Yoshemite o Dolomites, sobre itineraris de artificial de dificultat.


Creiem doncs que el canvi que proposes és excessiu, i si bé ampliaria les possibilitats en lliure, disminueix fins a gairebé anul.lar, el compromís i tècniques que s'usaven durant aquests 47 anys per escalar-la. Igualment modifica i encareix el material a usar per escalar-la, disminuint el risc en certes parts ( Ae) i augmentant treball i desgast de la roca en els trams semiequipats de Artificial semiequipats que vols netejar.

És per aquest motiu que la nostra proposta seria segünet

1) Renovar els Ae de rivets ( avui en dia graduables fins a A3+ o A4 en el LL6), per Ae de rivets NOUS sense plaqueta ( originalment tampoc en tenien). Aquests trams són perferctament identificables als ll2,ll3,ll6,ll7,ll8.

2) Els Ae de burins més grans es poden substituir per burins grans amb plaqueta petita o per miniparabolts amb plaqueta petita. LL1, un parell en LL2, Ll3 part superior de placa, algun en ll4 i ll5, Ll 9algun i ll10 inici i final de sortida original...Hi ha actualment una burilada directa (a1e 5º o 7a+) posterior i reequipable amb parabolts petits. No puc assegurar si és d'en Pere Forts. se li pot preguuntar.

3) Respecte als claus, substituir els deteriorats per claus nous de tamany i forma similar. Especialment a la part superior del ll1 , i al ll9, hi ha pitonisses i claus concrets que treure'ls implicaria que en poques repeticion augmentés enormement el tamany del forat i la possibilitat de accidents i treball en col.locar-los.

4) En quant a reunions ( algunes ja estan renovades), la seguretat mínima que han de tenir i entenent que sempre han estat amb expansions ( excepte al R9, en una savina i un clau), es poden reequipar amb dos anclatges de mètrica 10-12 sens e anelles ( no estem parlant de una via esportiva sinó de una via artificial). Hi ha una línia de descens amb anelles a la que s'accedeix en la R8, o pendulant des de la R7. La R9 només un sol parabolt m12 substituint un buril vell, però no incrementant el número d'expansions.

Per baixar des de la R6 cal fer el rappel de la burilada i des de la R5 amb 3x60 s'arriba al terra, entenent que qui baixi a l'alçada de la Plaça catalunya s'està retirant ocasionalemnt, pel qual les anelles no serien d'ús habitual. Caldrien doncs anelles només a la R6 si hi ha acord en que s'han de facilitar en una via artificial i de compromís, el descens...Sobre aquest punt no he recollit massa opinions.



Espero que entenguis que en cap cas es tracta de una proposta que miri de evitar la seguretat perquè sí, i molt menys de cap assumpte personal, sinó de la intenció comú de millorar aquesta via i de la idea de que aquesta millora no es faci a costa de eliminar el que ha estat aquesta via i pot seguir sent per molts escaladors de Montserrat.

Pots veure els nostres comentaris al fòrum de la Feec i al de Caranorte, així com ( si t'interesssa), en diversos blogs.


Quedo a l'espera de la teva resposta. Atentament

PGB dijo...

Un mail impecable, Oriol!

Donn Demetrinco dijo...

Bravo un bou!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Visca la basca manresana auténtica!!!!!!!!!!!!

Flx.,
Lo más preocupante es que si se lleva a cabo el proyecto Tarragó, entraremos en una situación potencialmente peligrosa: siempre puede haber alguien que decida desmontar lo nuevo y entonces nos quedaremos sin ello y también sin lo viejo, porqué ya no estará.!!!!!

Pgb,
Desde tu status de escalador deportivo, amante de la seguridad, has sabido entender perfectamente qué y cómo es cada tipo de ruta.
Celebro que no estés en el “reverso tenebroso”, ¡¡hay más de un saco!!

Tranki,
Como siempre: muy bien dicho y con pocas palabras.
Apoyo absolutamente tu propuesta.

Vinyi,
De lo tuyo ni rastro. Debe estar dando la vuelta a Ganímedes...
Estas putadas que gasta blogger, ya me ha hecho una cuantas, las soluciono escribiendo siempre el texto en un Word y luego haciendo un copiar y pegar. Además con el word siempre le puedes pasar el corrector.

Anónimo dijo...

Hola
La burilada que comentes la vaig haver de posar quan vem fer la Machin (fa temps) i a dalt ens vem trobar que acabaven de tapiar la porta de l'aeri i vem haver d'improvisar una sortida
Pere Forts

Anónimo dijo...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!