sábado, noviembre 27

4 LARGOS CON EXCURSIONES

The Bachar-Yerian 5.11c R/X

Una arriesgada ruta de 1980 para dar la talla y tragar saliva en Tuolumne Meadows, California.


The Bachar Yerian 5.11c R/X from cole gibson on Vimeo.


10 comentarios:

Anónimo dijo...

Havia sentit parlar de la Bachar Yerian, peró mai havia vist imatges ni em podia fer l'ideia del que és, sols dos paraules im presionado.

Ramon

Donn Demetrinco dijo...

Hola Ramon,
Siguiendo la máxima del post anterior; the old rockers never dye... aunque en este caso J. Bachar haya traspasado el muro, no importa, puesto que está en nuestro recuerdo.
Celebro que te haya gustado el lugar.
Una encaixada

Auxkin dijo...

Un video excelente para una ruta mítica. Los viejos rockeros nunca mueren! Un saludo

Jaumegrimp dijo...

Buff!!!quines plaques més fermes i quin morro que hi posen!! veig que no fan servir el casc, la roca es veu súper compacta i si se la fóten de ben poc els serviria no?
Veïen aquests paios te n'adones del poc que sabem escalar...o de com de poruc sóc!!!!

Donn Demetrinco dijo...

Auxhin,
Ni la mala hierba!!!
saludos

Jaume,
Tú lo has dicho y poco puedo añadir. Comprender esto es lo que nos pone en nuestro lugar.
Una encaixada

Pekas dijo...

Totalmente de acuerdo con jaume y contigo... Ver, disfrutar, aprender.. y comprender...

Un lujo de lugar... un lujo de roca..

Sobre Bachar... sobran las palabras...

Un saludo desde la chimenea..;-))

Anónimo dijo...

fffffff !!!

SI LA UNICA escala de VALOR a nivell ETIC que hem de tenir en compte és el RISC, quina diferencia hi haentre el risc "controlat" ( aquesta via en seria un d'ells donatq ue té proteccions almenys per algun motiu, encara que sigui de mínims...) sinó el RISC TOTAL????

Sempre hi ha algú amb més morro, que enlloc de 2 xapes en posa una..i segurament algú altre que igual estima menys la vida fisca i puja sense corda..per tant el compromís és una variable ABSOLUTA a través de un procés EVOLUTIU. El risc evolutiu ( cada cop menys seguros o més precaris) és un PAS, però no una finalitat...l'unic fí és el de escalar sense corda.

O no?

I com que a aquest fi hi arriben molt pocs ( i algun com el bachar s'hi queden), i la majoria de nosaltres ens quedem entremig...no crec que CAMINAR signiufiqiui més que això...caminar.

El risc no és VALORABLE com a META més enllà de un camí personal i únic on cadascú es detura on vol( el que val per uns no val per la resta?), no exportable com a etica a no ser que tingui una finalitat a la que sovint la POR no ens permet arribar..i per tant ser "menys covard" no vol dir ser VALENT...

PODRÍEM valorar aquest risc en el fet de alterar MENYS la roca (com en alguns casos de tradicionalisme anglès)..però aleshores és una valoració ABSURDA donatq ue arrisques la vida per no alterar un objecte ( la roca) quan uses un material que altera MOLT MËS l'ecosistema global que el fet de posar o no un bolt ( fabricació de cordes, microfriends ultraevolucionats, etc...).

El solo cromagnon és l'unic alternativa VALIDA èticament ( sense tenir en compte que les conseqüències ja sigui DEFINITIVES o PERMANENTS-invalidesa si es dona el cas) impliquen un cost EMOCIONAL o MATERIAl a aqueslls que ens han de plorar o tenir cura. El solo a nivell ETIC tampoc s'explica més enllà de una filosofia autàrquica, un cop valorat a nivell de COMUNITAT és com el fumar a mort o el córrer per la carretera a tota hòstia ( sense altres conductors)...un cost social i material molt elevat...

PULUTANT, apart dels "bravos", el "quin bou" i "vayapasada", que ningú es senti una merda per no escalar com aquets...ho fan simplement molt bé en el joc que decideixen jugar amb les SEVES REGLES fetes a mida, però tot plegat no passa d'això, un joc PERSONAL que en cap cas es pot extendre al col.lectiu com a quelcom "més pur" o més "ètic"...

5.11c és una mariconada comparat amb els solos i highballs de verdader compromís i dificultat absoluta que s'estan fent ara...!!!

PD: brutal el vídeo, brutal la via i filosofades apart, subscric totalment el comment del RAMON...gracies per mostrar-lo!!! quins bous...

Donn Demetrinco dijo...

Saludos Pekas
------------------
Tras,
Todo esto que escribes -menos la postdata- es pura demagogia en la mejor línea "Niños de dios y el estado del bienestar", los monday morning vaya como lo llevas ¿eh?

apa filñosof: Have a nice day!!!

Vlady dijo...

Qué hay Donn!

Tuolumne! Qué recuerdos. Una lástima no haber aprovechado para pasar allí algún día más.

Por decir algo malo ya que de los halagos solo se hincha el ego: Hasta el minuto 8 no empieza la escalada :/

Salu2

Donn Demetrinco dijo...

vLADY vLADY,
Tu siempre tan discreto. ¿porqué es malo que la acción empiece en el minuto 8? Ya sabes: introducción, nudo y desenlace es la norma de oro para contar una historia. Los prejubilados del video necesitan explicarse suficientemente antes de demostrar que ellos pueden y nosotros no.
un apretón de manos